søndag 31. mars 2013

Pil i hjertetDet har vært bypåske på oss i år, men med så fint vær kan vi ikke klage:) Ute begynner gresset så smått å titte fram etter måneder under snøen, og årets første hestehov har dukket opp i hagen. Alt våkner til liv,- for en fantastisk tid vi har i møte!
Utestuen er det første som klargjøres etter vinteren, for her et det ekstra fint å sitte nå under varme pledd mens vi venter på den ordentlige våren da dunjakkene kan pakkes opp på loftet og conversene kan hentes ned. De av dere som har fulgt meg en stund har sett hvordan jeg bygget denne utestuen med god hjelp av pappa og svigerfar (prosessen kan bla sees i etiketten "Hage/Garden"), og jeg jobbet lenge med å finne et undertak som kunne skjule det stygge plasttaket som skal holde oss tørre på fuktige dager.
Jeg endte opp med å kjøpe bambus liftgardiner på Skeidar som jeg stiftet over bærebjelkene, før jeg skrudde plasttaket på lekterne over. Resultatet ble som ønsket, og jeg var storfornøyd med det eksotiske uttrykket...som varte i sånn ca 2 uker :/ Da dukket det masse muggsopp opp på mattene, noe som i grunn er veldig rart da de tross alt ligger under et tett plasttak med lufting mellom. Uansett,- de tålte i alle fall ikke den fuktige luften og kondensen som oppstod.
Etter å ha gnikket det av igjen med klorvann og tannbørste (for å komme godt til mellom alle "stråene"), prøvde jeg først å lakke mattene med klarlakk for å bevare det naturlige utseende, men det holdt bare noe lenger før den grønne fienden på nytt dukket opp som et dårlig utslett på feilfri hud. Nok en gang måtte tannbørsten fram, og hele taket ble godt vasket cm for cm, før jeg noe motvillig valgte å male det hvitt med utemaling. Dette ville vel endelig holde soppen borte?


Bambusmattene er ribbet vekk og taket klargjøres for pil

Det holdt en sesong, og jeg har i hele vinter kunne følge med på hvordan de sinte grønne har invadert taket mitt dag for dag, og formert seg raskere enn kaniner. Det var vel sånn rett etter jul at jeg forstod at slaget var tapt, og skjønte at her måtte alt rives av igjen,- en ting er utseende, men muggsoppen produserer også store mengder sporer som kan være svært helseskadelig og bla forårsake allergiske reaksjoner. Med små barn i hus, som også skal ha glede av uterommet, var valget svært enkelt.

Stifteplukking på høyt plan

Nok en gang begynte jakten på det perfekte undertaket, og etter å ha sett på et dansk hageprogram kom ideen om å bruke pil. I programmet var det metervis med pilgjerde som rammet inn en grønnsakshage,men dette kunne vel også legges på et tak?
Det viste seg at pil nok er mye vanligere i Danmark, for her i Norge var det nesten ikke å oppdrive,-med mindre jeg ville sanke kvist og lage det selv;-) Etter å ha kontaktet flere hagesentre fra sør til nord uten hell, kom jeg til slutt over nettbutikken  www.utihagen.no  som kunne skaffe dette til meg,- på rull og i forskjellige bredder:) Halleluja og kryss i taket!
Påskeferien min har derfor gått med til å friskmelde utestuen sammen med Harrypappa, og jeg satser på at dette er mere holdbart i lengden! Det hele ser mye mere solid ut enn mattene/liftgardinene som var der, og jeg er veldig fornøyd med det totale uttrykket!
Taket ble også til min store glede eksotisk brunt igjen, og det er nesten så jeg hører bølgeskvulp og palmesus hver gang jeg titter opp i himlingen;-) Jeg gleder meg til å nyte "utsikten" fra daybeden og drømme meg bort til Café del Mar på varmere dager. En trenger ikke reise langt for å oppleve nye ting,- å ta en tur i seg selv er utrolig berikende!
Ha en strålende mandag!

12 kommentarer:

Anonym sa...

For en herlig utestuen:)
Ønsker meg sånn jeg å:)
Kos deg masse :)
Klem Merete

mitt hjärtas fröjd å glädje sa...

Åh vilket jobb ni lagt ner och vad synd att det blev mögel på det första. Ser riktigt fint ut nu med piltaket!
Härligt att kunna sitta där nu när solen börjar värma lite:)
Ha en fin dag.
Kram Jennie

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vad tråkigt att det första takmaterialet inte fungerade. Piltaket kommer nog att fungera bättre och det är mycket snyggt. Det är en härlig tid vi har framför oss.

Önskar dig en fin avslutning på påskhelgen!
Kram,
Regina

Tove sa...

Åh, så utruleg fint det vart! Dette var ein kjempegod idè som eg skal prøve å hugse!

Tove

Marens Kristine sa...

Så utrolig flott hagestue!!!! Har drømt om noe lignende men sambo skjønner ikke helt tegninga, nå skal jeg jammen vise han ;))

Utrolig kjedelig at dere fikk så mye ekstra jobb med det taket, håper det nye holder seg bedre!!!! Det ser i alle fall smashing ut !!!!

Ønsker deg ei riktig fin uke !!

-Maren-

Anonym sa...

Wow, så lekkert dette ble!! Dere står jammen på altså. Virkelig imponert!

Bestefars Verksted. sa...

Dette ble jo nydelig !!!! Helt klart !!! Men så mye jobb,du har hatt.......håper virkelig det holder seg fint ♥

Catje sa...

Det var jo en god ide! Håper det funker bedre. Skal se om vi får bygget en takoverbygget plass til sommeren vi også! Men her er det jo så veldig mye mer som står litt høyere på lista :)

Blått til lyst sa...

Det ble helt lekkert, og jeg er dypt imponert over pågangsmot og innsatsvilje!
Men - det er klart - små barn og muggsopp er IKKE bra. Det er i grunnen ikke bra for noen, så vekk måtte det.
En god helg i sola til deg og dine - Liv

Heims verden sa...

For et styr, men det ble utrolig flott til slutt!! Knallfint:-) du er flink!

Two sa...

Dette var berre nydelig.Takk for godt tips!

Anonym sa...

Dette var helt fantastisk, hjertelig takk for ideen.